مهار بندی توسط دیوار دیافراگمی

مهار بندی توسط دیوار دیافراگمی  (Diaphragm walls-Slurry walls)

این گونه دیوارهای دیافراگمی بتن مسلح را، به ­علت نحوه ساخت آن­ها، روش دیوارهای دوغــابی نیز می ­نامند. در این روش ابتدا توسط دستگاه­های حفاری ویژه (grab) متناسب با شرایط زمین حفاری قسمتی از دیوار انجام می­شود و همزمان با حفاری جهت پایداری جداره دیواره حفاری شده و جلوگیری از ریزش­های موضعی از دوغـاب بنتونیت استفاده می­شود تشکیل کیک بنتونیت در داخـل دیواره حفاری شده و نفوذ در لایه های دانه­ای جداره باعث می­گردد جداره همواره پایدار بماند و سپس بلافاصله پس از رسیدن به عمق مورد نظر آرماتور گذاری شده و در نهایت بتن ­ریزی می گردد. بتن­ ریزی در این روش با استفاده از لوله­ های ترمی انجام می­گیرد. لوله ترمی، لوله­ ای است که به وسیله آن بتن در تراز پایین گودبرداری ریخته می­شود با این کار در زمان بتن­ ریزی، وزن مخصوص بالای بتن نسبت به بنتونیت، سبب بالا آمدن بنتونیت گردیده و معمولاً بنتونیت بالا آمده برای استفاده مجدد جمع آوری می­گردد. 
این روش در زیر هسته سدهای خاکی و تسهیلات شهری مانند مترو نیز کاربرد بسیار دارد و از هرگونه نشتی جلوگیری می نماید. استفاده از این تکنیک در مناطق شهری نیز با محدودیت های نظیر استفاده از روش مهار بندی افقی و مایل و المان­های کششی دارا می­باشد.
ضخامت دیوارهای دیافراگمی بین 0/6 تا 1/1 متر متغییر است. دیوار به صورت پانل­های با عمق متناسب با عمق گود به صورت کامل ساخته می­شود. عرض پانل­ها بین 2/5 تا 6 متر است. از عرض­های کوچک 2/5 متر برای خاک­های با پایداری کم، سربار زیاد و گودبرداری­های عمیق استفاده می­شود. مقطع این­گونه دیوارها اصولاً به صورت مستطیلی ساخته می­شوند اما سایر اشکال مانند T و L برای اهداف خاص قابل استفاده است (اشکال زیر).
نمونه ای از دستگاه گرب مورد استفاده در دیوار دیافراگمی
 
نمای شماتیک مراحل اجرای دیوار دیافراگمی با استفاده از دستگاه گرب (۱) اجرای دیوار هادی (۲) حفاری پانل‌ها (۳) نصب stop end ها (۴) بتن‌ریزی پانل‌ها

خصوصیات دیوار دیافراگمی (Diaphragm walls-Slurry walls)

مزایای روش دیوارهای دیافراگمی

  1. سرعت اجرای کار زیاد است.
  2. درجه ی ایمنی کار بسیار زیاد است.
  3. دیوار دیافراگمی هم به عنوان سازه نگهبان گود رفتار می کند و هم در حین بهره برداری از آن به عنوان دیوار حایل استفاده می شود.
  4. دیوار دیافراگمی به ویژه برای حفاری ها و گودهای با طول زیاد مناسب است.

معایب روش دیوارهای دیافراگمی

  1. در احجام کم، هزینه ی اجرای کار بسیار زیاد است، ولی در احجام زیاد هزینه ی کلی کار می تواند از روش­های ساده­تر کم­تر تیز باشد.
  2. در این روش، دستگاه­های حفاری مربوطه نیاز به فضای کار زیادتری دارند و در صورتی که از نظر فضای دو طرف دیواره محدودیت داشته باشیم، اجرای کار ناممکن خواهد بود و یا اینکه به سختی صورت می­گیرد.
  3. در این روش به دستگاه­های حفاری ویژه­ای نیاز است.
  4. در این روش به نیروهای با تخصص بالا برای کار با دستگاه های مورد نظر و سایر موارد نیاز است.