گودبرداری ساختمان شرکت پایدار پی کاران زیگورات خدمات

گودبرداری ساختمان شرکت پایدار پی کاران زیگورات خدمات

 

گودبرداری برگرفته از عبارت Excavation است که کلماتی معادل Digging یا خاکبرداری دارد که همگی آنها به یک معنی می باشد و می توان آنها را به صورت زیر تعریف کرد:
 

گودبرداری یا (خاکبرداری)

در زمین به منظور احداث بخشی یا کل ابنیه در زیر تراز طبیعی زمین و یا پی ساختمان همسایه انجام می­ شود. عمق گودبرداری می ­تواند بسته به تعداد طبقات زیرزمین، جنس خاک، سطح آب زیرزمینی و... متغیر باشد. خاکبرداری در لایه­ های سطحی که معمولاً شامل خاک دستی و نباتی می باشد، به منظور رسیدن به خاک بکر طبیعی و مقاوم جهت احداث ساختمان بسیار متداول می ­باشد. این کار اغلب جهت دسترسی به مقاومت مجاز خاک و همچنین کنترل نشست زیر پی تا رسیدن به تراز خاک طبیعی، از الزامات آیین و توصیه­ های فنی می­ باشد. گاهی نیز گودبرداری به منظور تامین عمق مناسب جهت جلوگیری از یخ زدگی خاک زیر فونداسیون ضرورت می­ یابد.
گودبرداری سنتی اغلب به صورت خاکبرداری با شیب پایدار صورت می­ گرفت. گودبرداری به صورت قائم در خاک­ های ریزدانه سخت و خاک ­های درشت­ دانه متراکم رس­دار، تا عمق­ های حدود 3 تا 4متر بدون نیاز به پایدارسازی ممکن می­ باشد. اگرچه گودبرداری با شیب پایدار تا عمق­ های بالا نیز قابل اجرا می­ باشد. ترانشه­ های گالری ورودی و خروجی تونلها معمولاً از این روش گودبرداری استفاده می­ شود.
گودبرداری در مناطق شهری یکی از فعالیت­ های پرمخاطره مهندسی عمران می ­باشد. مخاطرات گودبرداری در گودهایی که عمیق هستند بسیار بیشتر است. وجود سربارهای عظیم نظیر برج­های بلند در مجاورت گودبرداری این حساسیت را دوچندان می­کند. اگرچه دور از واقعیت نیست که بگوییم بیشترین نگرانی در مورد گودبرداری­هایی مطرح است که در مجاورت ساختمان‌های فرسوده و بدون اسکلت در دست انجام باشند. در کلیه این موارد، می­ بایست پایدارسازی دیوار گودبرداری، براساس اصول فنی و ضوابط اجرایی انجام شود تا ملک­‌های مجاور  از بروز خطرات ناشی از گودبرداری غیر ایمن همچون ایجاد درز و ترک در دیوارهای پیرامونی تا تخریب کامل مصون بمانند.
برای رسیدن به این هدف، استفاده از گزینه ­های مختلف پایدارسازی گودبرداری، از جمله انواع سازه­‌های نگهبان، نیلینگ، انکراژ و... پیشنهاد می­ گردد که در ادامه به معرفی و توضیح هر کدام پرداخته می­ شود.

اهمیت و لزوم گودبرداری

تمایل به اجرای گودبرداری در محیط­‌های شهری، با توسعه شهر و محدودیت­‌های استحصال از زمین، ارتباط مستقیمی دارد.
با پیشرفت سریع مهاجرت­ ها از محیط‌­های روستایی و عشایری به شهرها، شاهد افزایش تراکم جمعیت و کمبود فضا هستیم؛ بنابراین بایستی فضاهای جدید برای سکونت و کسب و کار فراهم گردد. از طرفی حل نامعادلۀ افزایش جمعیت و محدودیت زمین، تنها با گسترش افقی شهرها امکان­پذیر نمی­ باشد؛ چراکه سرعت انتقال خدمات شهری به فضاهای جدید با سرعت ساختمان­ سازی در اطراف شهر برابری نمی­ کند. واضح و روشن است که ارائۀ خدمات ممتاز شهری به شهروندان، در سطوح مختلف شهر یکسان نیست و این خدمت­ رسانی در مراکز شهرها به مراتب بیشتر و گسترده ­تر می­ باشد و از سطح کیفی بالاتری برخوردار است. بنابراین معماری شهری با گسترش عمودی ساختمان­‌ها متحول شد. این سیستم شهرسازی با افزایش عمق ساختمان­‌ها از طریق گودبرداری عمیق و افزایش ارتفاع از طریق بلندمرتبه سازی مقدور است.
این تحول در بافت شهری در کلان شهرها متناسب با گرانی قیمت زمین، بیشتر به چشم می­ خورد. متعاقباً گودبرداری در کلان شهرها اهمیت بیشتری یافت. ضرورت اجرای گودبرداری­‌های عمیق شهری را می‌توان در نکات زیر جمع بندی نمود:

  • افزایش تراکم جمعیت در مراکز شهری که بلندمرتبه سازی را می طلبد و ترویج این فرهنگ مستلزم عمیقترشدن گودبرداری‌ها می‌باشد.

  • مرغوبیت بیشتر طبقات روی زمین و محدودیت تعداد طبقات که انتقال مشاعات غیرلوکس نظیر پارکینگ و موتورخانه و... را به زیرزمین ایجاب می­‌کند.

  • استفاده بهینه از زیربنا که گسترش حریم گودهای ساختمانی را تا مجاورت همسایه­‌ها و گودبرداری بصورت 90درجه را در پی دارد.

 نیاز مبرم به تأمین پارکینگ بیشتر بدلیل ازدحام معابر و چند ماشین بودن خانواده­‌ها بر اهمیت گودبرداری­‌های عمیق افزوده است.